Dat past gewoon niet bij me…

Ieder mens is anders. We hebben ons eigen karakter en eigenschappen. Ik hoor nogal eens de uitspraak ‘zo ben ik nou eenmaal’. Ja, iedereen heeft zijn eigen gebruiken, voorkeuren, talenten en uitdagingen. Ondanks dat we anders zijn, kunnen we toch allemaal hetzelfde gedrag laten zien.

Wij zijn namelijk niet ons gedrag. Gedrag is slechts hoe we ons ‘gedragen’. Wie we zijn, gaat veel meer over onze diepere waarde en normen. Waar geloven we in als mens? Wat is je missie? Waar word je echt (on)gelukkig van?

Een reden om je gedrag aan te passen kan zijn omdat je gedrag niet meer het gewenste resultaat oplevert of omdat je simpelweg iets anders wilt bereiken. Je gedrag aanpassen wil dus niet direct zeggen dat je daarbij direct als mens verandert.

Zie het als een soort uitbreiding van je repertoire. Je hebt een scala aan gedragingen die je kunt inzetten, passend én bewust bij bepaalde situaties. Zodat je het gewenste effect bereikt.

Betrap jij jezelf ook wel eens op een gedachte of uitspraak dat je ‘zo’ nou eenmaal niet of wel bent? En durf jij het aan om te onderzoeken wat de reden is van deze gedachten? Ik ga dit onderzoek graag met jou aan. Ik geloof namelijk dat het je als mens verrijkt om bewust(er) te zijn van je gedrag zodat je meer grip krijgt op je persoonlijke ontwikkeling.