De wondervraag

Stel je voor… je wordt wakker… en je probleem is opgelost…

Hoe fijn zou dat zijn? En hoewel het denken in oplossingen veel effectiever is, kunnen we nogal de neiging hebben om voornamelijk met het probleem bezig te zijn. Geef de oplossing je aandacht en fantaseer over het hoe deze wereld eruitziet. Vraag je zelf eens af: Wie zou het als eerst merken als het probleem is opgelost? Of wat merkt je partner aan je? Wat zouden je vrienden ervan zeggen?

Dit komt voort uit de methode van oplossingsgericht werken. Een manier om een vraagstuk te bekijken met de ‘oplossingsbril’ in plaats van de ‘probleembril’. Hierdoor worden oplossingen gezien, geformuleerd en uitgevoerd. Een kwestie van ‘anders’ leren kijken dus. Je ziet wat je wilt zien.

Hoe dit werkt? Herken jij dat je nieuwe schoenen hebt gekocht en opeens ziet dat meerdere mensen deze schoenen ook dragen? Dat was je eerder nog niet opgevallen. Of zeg maar eens tegen jezelf ‘er zijn heel veel rode auto’s op de weg’. Wedden dat je opeens heel veel rode auto’s gaat zien. Doe je morgen hetzelfde met witte auto’s ga je deze opeens veel zien. Je ziet dus wat je aandacht geeft. Geef je oplossing de aandacht en laat deze groeien. De oplossingsgerichte methodiek gaat dan ook uit van de vraagstelling: ‘Wat wil je dat dit oplevert?’. Hierdoor ligt de focus direct op de gewenste situatie (doel).

Benieuwd hoe oplossingsgericht werken voor jou kan helpen? Ik heb de oplossing voor je; kom eens bij me langs! Tot die tijd stel ik je nu vast de wondervraag. Het is misschien een gekke vraag die wat van je fantasie vraagt… Ik ben benieuwd naar jouw antwoord! Hier komt ‘ie!

Er komt een moment vanavond dat je gaat slapen. En terwijl je slaapt gebeurt er een wonder. En dat wonder houdt in dat het probleem waar je zo’n last van hebt is opgelost. Maar je wist het niet want je sliep… Wat is het eerste waaraan je morgenochtend als je wakker wordt zou merken dat het wonder is gebeurd?”

Veel plezier met fantaseren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *