Klopt deze overtuiging wel?

‘Zoiets doe je niet’ of ‘dat hoort nou eenmaal’. Beide voorbeelden van overtuigingen die we kunnen hebben. Ieder persoon heeft overtuigingen, gebaseerd op eerdere ervaringen, opvoeding en cultuur. Helemaal niet erg… Tot het een belemmerende overtuiging wordt.

We spreken van een belemmerende overtuiging als het jou belemmerd in je persoonlijke groei. Hoe vaak je het ook geprobeerd hebt, hoeveel tips je ook ontvangen hebt, het lukt je niet om het te veranderen. Om je een voorbeeld te geven: Je agenda loopt over en je hebt behoefte aan meer rust. Toch blijf je iedere keer ‘ja’ zeggen op vragen vanuit je omgeving. Vragen van je collega’s, je vrienden, je partner en de buren. En dat terwijl je je nog zo had voorgenomen om vaker ‘nee’ te zeggen. Zelfs na die goede tip van je partner om tijd vrij te blokken in je agenda.

Het zou zomaar kunnen dat jouw overtuiging is ‘je moet klaarstaan voor een ander’ of ‘ik moet aardig gevonden worden’. Dit is in strijd met de verandering die je wilt doorvoeren. Je denkt namelijk als ‘ik ‘nee’ zeg, vinden ze me niet aardig en dan gaat het mis. Met alle negatieve gevolgen van dien.’ Vaak zijn we ons onbewust van deze overtuigingen terwijl het DE reden is dat gedrag stand houdt. Ondanks dat je dit niet meer wilt.

Heb jij dingen waarvan het maar niet lukt om ze te veranderen? Dan is het zinvol opzoek te gaan naar jouw overtuigingen. Kloppen deze wel? En helpen ze je nog? Is het misschien tijd de overtuiging te veranderen? Kortom; onderzoeken welke overtuiging verandering onmogelijk maakt en hiermee aan de slag.

Ik ben ervan overtuigd dat dit de gewenste verandering een stuk makkelijker maakt 😉

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *